rH
        rijschool Hamming

Home

De leswagen

Tarieven

TT-Toets

Praktijkexamen

Begeleid rijden

Theorie-examen

Contact

Geslaagden

Geslaagd in 2020

Facebook/Twitter

Machtiging

Praktijkexamen
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Je instructeur mag mee.

Vooraf

In het examencentrum maak je eerst kennis met je examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het gesloten formulier zelfreflectie. Op dit formulier heb je vr het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

De rit

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.
In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen- zon 10 tot 15 minuten- zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Als je voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan hoef je dit niet meer te doen tijdens het praktijkexamen. (De vrijstelling geldt alleen voor het eerstvolgende examen na je TTT toets).

Geslaagd

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Als je bent geslaagd kun je bij het gemeentehuis, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Gezakt

Wanneer je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan je instructeur achteraf voor je uitdraaien.

Voor het praktijk-examen heb je nodig: theoriecertificaat, legitimatie en een medische verklaring (EV). De praktijk-examens worden door rijschool Hamming online gereserveerd bij het CBR.